Офіційний сайт Бериславської міської ради

30

Січень

2025

Обережно! Гепатит А!

У засобах масової інформації, завідувач  ДУ “Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” повідомила що в середині грудня 2024 року було зафіксовано спалах вірусу гепатиту А у Шептицького району: тоді підтвердили 10 випадків захворювання. На жаль, поширення вірусу продовжилося, і станом на 07.01.2025  в Шептицькому районі зареєстровано вже 19 випадків вірусного гепатиту А.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та травного каналу. У більшості випадків хвороба починанається гостро, з підвищенням температури до + 38,5 градусів протягом перших 2-3 днів, спостерігається ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер‘ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива), також можливе свербіння шкіри.

       Варто знати, що джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Крім того, для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які най частіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. А найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

       Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дативідстоятися).
    2. Не використовувати для пиття, приготуванняїжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
    3. При неорганізованомувідпочинку для пиття та приготуванняїжі треба мати з собою запас питної води (кращебутильованої).
    4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промитипитною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
    5. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов‘язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
    6. Не вартозайматись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись  долікаря.