

13
Червень
2023
Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області застерігає, щодо виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля, у зв’язку з техногенною катастрофою, пов’язаною із підривом дамби Каховської гідроелектростанції.
Спостерігаються випадки викиду та загибелі водних біоресурсів по береговій лінії, вище греблі Каховського водосховища.
У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, можливі харчові отруєння, спалахи гострих кишкових інфекцій.
Такі біоресурси несуть велику небезпеку виникнення ботулізму. У літній період особливо зростає кількість випадків захворювання на ботулізм, здебільшого пов’язаних із вживанням рибної продукції, також причиною захворювання на ботулізм найчастіше стають продукти домашнього соління, коптіння та консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.
Ботулізм – це харчова токсикоінфекція. Нею можна заразитися тільки споживаючи інфіковані продукти. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Ботулізм часто починається як просте отруєння неякісними харчовими продуктами. Через два-три дні стан помітно погіршується. Наростає загальна слабкість, сухість у роті, порушення зору у вигляді сітки перед очима, двоїння, розлад ковтання. У важких випадках розвивається параліч дихальної мускулатури, міжреберних м’язів, діафрагми, параліч серця, що призводить до смерті.
Наголошуємо! Мешканці підтоплених територій та прибережної зони, ні в якому разі не вживайте в раціон рибу, інші біоресурси, які викидає на узбережжя.