Офіційний сайт Бериславської міської ради

13

Вересень

2021

Робота комісії з легалізації

Одним   з   основних завдань,  що  стоїть   сьогодні  на  порядку денному – є легалізація праці та виведення “із тіні” заробітної плати, недопущення виплати  заробітної  плати  нижче   встановленого законодавством  рівня. Тому важливим напрямом діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є належний захист трудових прав працівників, детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин.

З метою вжиття заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення на території Бериславської міської ради діє робоча група з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, склад якої затверджено розпорядженням міського голови від 18.03.2021 № 57.

10 вересня 2021 року робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення здійснено виїзд робочої групи.

У ході роботи всього обстежено 27 закладів, щодо стану оформлення трудових відносин з найманими працівниками та рівня заробітної плати :

-у галузі торгівлі (роздрібна торгівля продуктами харчування, алкоголем, тютюном, торгівля товарами широкого асортименту, роздрібна торгівля косметичними препаратами, торгівля в спеціалізованих магазинах) -20.

– надання послуг ( перукарні, ремонт комп’ютерної техніки, майстерні шиномонтажу, СТО )  -6.

– заклади громадського харчування (кафе, піцерія) -1.

Представникам комісії були надані трудові угоди, наймані працівники обстежених закладів отримують заробітну плату в межах чинного законодавства.  При   обстежені було виявлено одного працівника без належного оформлення.( На  сьогоднішній день цей громадянин зареєстрований як фізична особа -підприємець).

З метою уникнення неоформлених трудових відносин робочою групою під час рейдів-обстежень постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення та роботодавців Бериславської міської територіальної громади щодо дотримання вимог чинного трудового законодавства.

Звертаємося до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців: Вимагайте від них укладання з вами трудової угоди! І навіть, коли вам надали таку трудову угоду, перевіряйте чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді та чи перераховують за вас єдиний соціальний внесок.

Повага до себе починається з шанування законів своєї держави. Працюючи нелегально людина сама себе позбавляє права на соціальний захист та передбачені трудовим законодавством гарантії, а також ставить під загрозу своє здоров’я та майбутнє.