Офіційний сайт Бериславської міської ради

12

Січень

2021

Сміттєпереробні заводи наших мрій

Свята проходять, а сміття залишається: ця фраза на жаль, як і раніше актуальна.

Жителям Херсонщини давно вже зрозуміло: ніякі «ущільнення та пресування» сміттєвих полігонів не допоможуть, якщо відходи не знищувати. У багатьох громадах області, користуючись грантами закордонних організацій, взялися за «перевиховання» громадян. Зокрема, встановлюючи контейнери для роздільного збору сміття і посилюючи заборони на спалювання відходів.

Але організовано зібрати сміття – недостатньо. Нехай навіть пластик, скло або папір навчилися складати, «куди треба», і отримувати за це додаткову копійчину до місцевого бюджету це крапля в морі. У море відходів, в яких поступово тоне Херсонщина. Тому потрібні кардинальні заходи – будівництво сміттєсортувальних комплексів або сміттєпереробних заводів. Вже скільки делегацій херсонських чиновників їздили по світу з благородною метою вивчення подібного досвіду! Наприклад,  обговорювалась ідя побудови в Херсоні сміттєспалювального заводу. Але справа не мала реалізованого втілення. А віз зі сміттєвими заводами в Херсоні і нині там – як і стихійні звалища на міських вулицях і переповнений херсонський полігон. До речі, мерія оголосила тендер на вивезення ТПВ у 2021 році, повідомляється на порталі Prozorro. Кубометри потенційно вивезеного з Херсона сміття поділені на 5 лотів, загальна вартість становить 873 287 гривень. Договір на вивіз ТПВ буде діяти рік, а пропозиції учасників чекають до 15 січня.

Про сміттєпереробні заводи говорили і в Новій Каховці на сесії міськради в грудні. Німецько-українське підприємство запропонувало міськраді прийняти участь в програмі будівництва заводу з переробки сміття в електроенергію. Було потрібно вкласти в будівництво 54 млн грн, при цьому загальний бюджет проекту – 180 млн грн. Як обіцяли автори проекту, майбутній завод зможе переробляти 26 тонн відходів на добу і видавати до 1,5 МВт електроенергії на годину. Пропозиція приваблива, так тільки у Нової Каховки вже є гіркий досвід «будівництва сміттєвого заводу». Як розповів мер Володимир Коваленко, в 2012 році міськрада вже виділяла 10 гектарів землі під будівництво комплексу для переробки сміття. Тоді представники української компанії обіцяли залучити в місто $ 50 млн і побудувати сміттєспалювальний завод. Потім вони вирішили перейти на «більш революційну технологію», а потім і зовсім зникли. До тих пір, поки в 2017 році не проявилися в сусідній Каховці з обіцянкою за 18 місяців побудувати сміттєпереробний комплекс з сортувальної і біогазової станцій. Натомість просили 2 гектара міської землі. Але каховчане підійшли до питання серйозно – і з’ясувалося, що всі зазначені компанією телефони належать людям, які не мають поняття ні про яку фірму. Адреса компанії теж виявилась липовою. Так що тепер новокаховчани не поспішають приймати пропозицію «передових» компаній. Тим більше що, за інформацією з Інтернету, основною діяльністю німецько-українського підприємства є виробництво електроенергії (без згадки про сміття). А на сайті німецької компанії, яку представили, як розробника програм «в області традиційної та альтернативної енергетики», йдеться тільки про продаж промислового обладнання …

Отже, цілком імовірно, ближче всіх до вирішення проблем із засиллям сміття підійшли в Бериславі. Проект будівництва комплексу із сортування побутових відходів в місті увійшов до переліку з 18 інвестиційних проектів регіонального розвитку, які будуть реалізовуватися у 2021 році за кошти Держфонду регіонального розвитку на Херсонщині. Загальний бюджет Бериславського проекту – 25,3 млн грн, з них 22,8 млн – з державної скарбниці. Якщо ці гроші виділять, побудувати сміттєпереробний комплекс в Бериславі можливо за 9 місяців.

Ольга АНДРЄЄВА. Видання “Гривна”

https://grivna.ks.ua/publikatsii/musornye-zavody-nashey-mechty