Офіційний сайт Бериславської міської ради

2

Січень

2022

З 1 січня 2022 року РРО/ПРРО стануть обов’язковими для використання, а штрафи зростуть

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що з 1 січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) стане обов’язковим для платників єдиного податку II – IV груп, які проводять готівкові розрахунки.

Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України не застосовувати РРО/ПРРО можуть лише платники єдиного податку І групи.

У зв’язку з цим звертаємо увагу підприємців – платників єдиного податку II-IV груп на необхідність завчасної реєстрації РРО/ПРРО у контрольних органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

Електронний кабінет надає можливість подання суб’єктами господарювання заяв для реєстрації РРО/ПРРО (за формою № 1-РРО або № 1-ПРРО) в режимі онлайн.

Крім того, варто пам’ятати, що за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» при проведенні розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів або послуг; непроведенні розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовуються наступні фінансові санкції:

– за порушення, вчинене вперше  ̶ 10% від вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг)

– за кожне наступне вчинене порушення  ̶ 50% від вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг)

З 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків відповідно.