Офіційний сайт Бериславської міської ради

29

Березень

2021

Заходи благоустрою по старостинським округам громади

На землях Бериславської територіальної громади проходить традиційне весняне прибирання міста й сіл у рамках оголошеного двомісячника довкілля й благоустрою. Як впорядковують прибудинкові території, висаджують молоді дерева, працюють комунальні підприємства, косять траву та прибирають сміття на закріплених ділянках, редакція газети «Маяк» запитала у старост новоствореної єдиної родини Бериславської міської ради. Першими відповісти відгукнувся староста Зміївки Микола Куривчак.

Микола Куривчак, Зміївський староста, розповів:

– Згідно до оголошеного двомісячника благоустрою й прибирання довкілля розробили план роботи й закріпили за установами та організаціями території, за які вони будуть відповідальні. Це наші дві школи, два дитсадочки, старостат, амбулаторія, територіальний центр (будинок для перебування похилих людей) та інші приватні магазини. Всі вони відповідатимуть за чистоту й порядок на своїх прилеглих територіях. А от  дорогу сполучення з трасою Т-04-03, де зупинка «Зміївка», знак «Ласкаво просимо» й придорожній хрест, де водії вантажівок часто відпочивають, залишаючи після себе сміття, плануємо гуртом прибрати. Також разом очистимо територію вздовж дороги до села від траси. Найближчим часом організуємо толоку по прибиранню прибережної зони Дніпра, бо берег річки того потребує. На весь квітень у нас є план, за яким будемо виходити прибирати й вивозити сміття.

Разом з громадським активом визначаємось із місцями для створення 3-4 сільських пляжів. Де буде найкращий спуск і під’їзд, після прибирання завеземо пісок.

Наразі в селі працює грейдер, який рівняє дороги, а цього за останні 30 років ніхто не робив. Ще наприкінці минулого року за допомогою міської ради було локально завезено 420 тонн щебеню для засипки доріг. Все розрівнюємо, утрамбовуємо, робимо можливе, щоб не допустити калюж, нерівностей і розмиву водою.

Відновили рух старим мостом, через який курсував рейсовий автобус Берислав–Червоний Маяк. За часів Радянського Союзу це була основна артерія сполучення села з районним центром, а наприкінці 70-х років з’явився новий міст, який відповідав сучасним вимогам.

Завдяки підтримці голови Бериславської міської територіальної громади Олександра Шаповалова, першого заступника голови Сергія Шматова, старостату та ініціативної робочої групи старостинського округу було дано нове життя старому мосту. До того ж біля нього знаходиться рекреаційна туристична зона для відпочинку на березі Дніпра. Тепер жителям та гостям Зміївки буде зручно під’їжджати та пересуватися селом. Сподіваюсь, що будемо підтримувати порядок та стежити за належним станом цієї дороги.

Також створена робоча група по прибиранню парку Слави, дуже запущеного і антисанітарного. Там роками ніхто нічого не робив. Вже здійснили обхід та намітили план роботи, серед яких – висаджування алеї Небесної сотні, воїнів-інтернаціоналістів та сучасних захисників України.

Проводимо підготовку території розміром 42 сотки між Будинком культури та дитячим садочком на вулиці 30 років Перемоги. Колишнє місцезнаходження контори КСП «Колос» буде облагороджено. Створимо там парк відпочинку. Вже зв’язались із людиною, яка проєктувала парк у Бериславі від Ігоря Колихаєва, та плануємо зустріч для огляду й обговорення. Все це будемо старатися зробити за спонсорські гроші. Головне – закласти своєрідний наріжний камінь будівництва цього парку. Початок робіт плануємо присвятити традиційному фестивалю народної музики, пісні і танцю «Бойківська ватра», що відбудеться у вересні, а вже 1 травня 2022 року, до 240-річчя заснування Зміївки, відкрити те, що встигнемо. Висадимо дерева, мрію про дубовий гай. Хотілось би ще фонтан, волейбольний майданчик, тренажери, лавочки і так далі. Все це будемо погоджувати з проєктантом. Старостат же буде шукати альтернативні джерела фінансування.

До всіх цих заходів з благоустрою обов’язково приєднаються жителі Зміївки. Все це обговорюється із громадським активом села за присутності старости. Тому я впевнений у бажанні й підтримці самих людей.

Запускаємо програму «Сільська садиба». Це упорядкування прибудинкової території з насадженням квітів. Щоб кожен двір був гарним, адже турист хоче відпочивати й насолоджуватись красою.

Вулиці Зміївки освітлюються. Залишаються темними локальні точки, які в період місячника благоустрою плануємо під’єднати. Освітлення зробили своїм коштом власники садиб. Для домогосподарств це незначне навантаження з економними лампочками, близько 5 гривень на місяць.

За ініціативи міського голови Олександра Шаповалова і його першого заступника Сергія Шматова одна водяна башта відремонтована, а другу поставили практично нову. Тому вода в селі подається частіше. Село географічно розташоване нерівномірно, коли на верхніх вулицях відсутня вода у певні проміжки часу, то на нижніх вона є практично цілодобово. Поки що водопостачання за графіком в деяких частинах Зміївки, але на літній період плануємо вийти на цілодобову подачу всюди. У цьому напрямку наше комунальне господарство співпрацює з бериславським водоканалом. Всі питання з міською радою вирішуються максимально швидко.

У цілому громада відчула позитивні зміни після приєднання до міської ради. Башта лежала 30 років, а тепер її відновили, в людей з’явилась вода. Інша башта була відкрита, туди залітали горобці, що є порушенням санітарних норм, а наразі все закрито й пофарбовано. Грейдера село не бачило 50 років, дороги горнули ще за часів Радянського Союзу. Старий міст, який не працював 40 років, – відновлюємо.

Розуміємо, що міського бюджету на все не вистачить, тому й працюємо над його наповненням.

О.Іванчук