Офіційний сайт Бериславської міської ради

2

Жовтень

2019

«Чи потрібен в Україні ринок сільськогосподарських земель?»

За ініціативи заступника голови комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України Ігоря Колихаєва аграрії Херсонщини зустрілись з народними депутатами області, щоб обговорити вкрай суперечливі положення запропонованих змін до Закону про ринок сільськогосподарських земель.

Думка депутата Верховної ради Ігоря Колихаєва

Для розгляду у  Верховній Раді України буде подано законопроект, який передбачає процедуру продажу землі та обмеження для покупців. Народний депутат Ігор Колихаєв, маючи великий досвід роботи в аграрному секторі Херсонщини, стурбований багатьма аспектами запропонованих змін:

«На сайті Мінекономрозвитку (до скороченої назви якого так, на жаль, і не додали питання сільського господарства, хоча галузь формує 12% ВВП) з’явився проект закону про ринок землі. Поспішність, з якою його пропонується запровадити в України, насторожує.

Згоден із застереженнями Асоціації фермерів та землевласників України: введення непідготовленого обігу земель є небезпечним та може привести до негативних наслідків.

Безумовно, земля – це найцінніший український капітал, який може приносити добрий дохід. Проте для створення справжніх цивілізованих ринкових умов необхідна законодавча основа з чітким і прозорим механізмом регулювання відносин у цій сфері.

На мою думку, перш ніж знімати діючий понад 17 років мораторій, треба виробити потужні запобіжники всім загрозам, пов’язаним з ринком землі. Треба захистити інтереси її реального власника – українського селянина, фермера,  захистити інтереси нашої держави

Чи потрібен в Україні ринок сільгоспземель, я переконаний, слід запитати в людей, адже земля за Конституцією є власністю українського народу. Відповідний Всеукраїнський референдум має стати першим кроком у визначенні подальших перспектив цього непростого питання.

Наступне –відпрацювати механізми підтримки селян і фермерів. Дотації є не тільки і не стільки методом економічної підтримки галузі, скільки засобом для існування сільської місцевості взагалі.

Крім того, в Держгеокадастрі слід сформувати єдину базу земель, що класифікуватиме їх за цільовим призначенням.
Вартість – вкрай важливе питання. Українська земля не просто не гірша, а набагато краща за європейську. Проте за прогнозами буде значно дешевшою. Тому оцінкою земель слід займатися професійно і незаангажовано – на рівні держави. А ще – працювати в напрямку підвищення вартості. Формування глобальної системи зрошення буде найпотужнішим чинником, що вплине на цей показник.

І ще одне застереження. Земля – це в тому числі і територія. Яким же чином регулюватиметься можливість придбання її в Україні, скажімо, юридичними особами з російським капіталом? Нас запевняють, що допуск на цей ринок іноземних громадян можливий лише за умови, що вони зареєструють в Україні юридичну особу та будуть сплачувати податки в український бюджет»